Archeologen ontrafelen 1700 jaar oude inscriptie in Israël

Duitse en Israëlische wetenschappers hebben in Jeruzalem een 1700 jaar oude steen ontdekt. Op de steen staat de naam van een stad die een oude bijbelse plek aanduidt.

De Griekse inscriptie verwijst naar de stad Elusa (Halutza in het Hebreeuws) en werd ontdekt tijdens opgravingen in het Halutza National Park in de Negev-woestijn.

“De naam van de stad Elusa verschijnt in een aantal historische documenten en contexten, waaronder het Madaba-mozaïek kaart, de Nessana papyri en andere historische referenties, maar dit is de eerste keer dat de naam van de stad is ontdekt op de site zelf. De inscriptie vermeldt verschillende keizers van de tetrarchie die het mogelijk maken om het te dateren rond 300 GTE, “

zei de Israëlitische Oudheidkundige authoriteit vorige woensdag 13 maart 2019 in een persbericht.

De stad is een van de twee belangrijkste potentiële locaties voor de bijbelse stad Ziklag, welke wordt genoemd in Genesis, Jozua en Samuel. Men vermoedt dat koning David de stad heeft gekregen van een koning van de Filistijnen genaamd Achish.

Volgens de Israel Antiquities Authority werd Elusa gesticht tegen het einde van de 4e eeuw vGT en was het een belangrijk station langs de oude wierookweg tussen Petra en Gaza. De stad bleef zich in de loop van de jaren ontwikkelen en bereikte zijn piek in de Byzantijnse periode in de vierde tot de zesde eeuw GT.

Dr. Tali Erickson-Gin, een archeoloog die werkzaam is bij het project, zegt dat wijn de belangrijkste reden is geweest voor het tot bloei komen van de regio.

“De export van kwaliteitswijn uit de Negev hooglanden was in de Byzantijnse periode verantwoordelijk voor de economische bloei wat de hele regio beïnvloedde.”

Elusa was ook ooit een belangrijke plaats voor christenen.

Het team ontdekte ook een Byzantijnse kerk en een badhuis in de buurt van het gebied waar de inscriptie werd gevonden.

De kerk is 40 m lang en heeft drie gangpaden. De kluis was oorspronkelijk versierd met een glazen mozaïek.

Het badhuis is een groot complex en is goed bewaard gebleven. Het stamt uit de Midden-Romeinse tijd maar was in gebruik tot de 6e eeuw.

Deze ontdekkingen waren het resultaat van een driejarig project door het Duits-Israëlisch Foundation for Scientific Research and Development.

Geleidt door Prof. Michael Heinzelmann namens de Universiteit van Cologne, gebruikte een team van Duitse studenten specifieke technologie om de stad in kaart te brengen.

Dr. Erickson-gini looft de Duitse studenten voor hun werk.

“Ze begrepen het potentieel van de plek en brachten er een prachtig project naartoe,” vertelde hij de Times of Israel. “De plek zelf regelde de juiste voorwaarden – stof en zand – maar het Duitse team bracht de juiste spullen en kennis.”

Ze zegt dat het project

“een ware zegen is voor het onderzoek in ons land.”

+

engelse versie / English version: Archaeologists Unearth Rare 1,700 Year Inscription and Church in Israeli Desert

One thought on “Archeologen ontrafelen 1700 jaar oude inscriptie in Israël

  1. Pingback: Archaeologists unearth rare 1,700 year inscription and church in Israeli Desert | Bijbelvorser = Bible Researcher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.