Dit is het Land: Berseba of Beʾer Sheva = Beër Sjeva – Beersheba

Bijbelse landstreken, steden en dorpen, toen en nu

File:Tel Be'er Sheva Overview 2007041.JPG

Beër Sjeva – Beersheba – Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving: Bijbelse nederzettingen: Megiddo, Hazor en Beër Sjeva

Be’er Sjewa, hoofdstad van de Negev

Beersheba Museum in Beersheba, Israel.

Beersheba Museum in Beersheba, Israël. – Moshe Milner / © Het persbureau van de staat Israël

Be’er Sjewa, de hoofdstad van de Negev, ligt op ongeveer 100 km van Tel Aviv en 235 km van Elat aan de Rode Zee.
Het is een moderne stad, met een universiteit die de naam draagt van de eerste Israëlische minister president David Ben-Goerion. In 2016 had de plaats 205.800 inwoners en was daarmee toen de zevende stad van Israël.

De stad ligt op een 240 m boven zeeniveau liggend plateau en slechts enkele kilometers van een historische plaatswaar zo’n 3500 jaar geleden de aartsvaders Abraham, Izaäk en Jacob hun kudden weidden. Daar sloot Abraham met Abimelech, de koning van de stad Gera, een verbond. De aanleiding hiervoor was onenigheid over een waterput die Abraham gegraven had, en waarvan Abimelech zei dat deze van hem was. Zij spraken het geschil uit en Abraham drong er bij Abimelech op aan dat hij zeven lammeren van hem zou aannemen als bewijs dat Abraham deze put gegraven had. Vandaar de naam Be’er Sjeva bron van de zeven of in het Arabisch Tel el-Sab’a heuvel van de zeven.

Tamarix aphylla in Wagga Wagga, Australië

Tamarix aphylla is een soort uit het geslacht Tamarix, behorend tot de tamariskfamilie (Tamaricaceae).

Als gedenkteken voor deze verbonds-sluiting plantte Abraham een tamarisk en riep daar de naam van Jehovah de eeuwige God aan. In het stadswapen van Be’er Sjeva is de tamarisk opgenomen en een betonbuis met uitstromend water, met daarbij geschreven de eerste helft van het 33ste vers in Gen. 21.

In de tijdsperiode van de profeet Samuël tot en met koning Salomo was de uitdrukking Van Dan tot Be’er Sjewa bij het volk in gebruik, waarmee tevens de noord- en zuidgrens van het koninkrijk was aangegeven.

In 1900 stichtten de Turken, op de plaats van de huidige stad, het Arabische stadje Bir Seb’a, dat zich geleidelijk tot een druk bezochte marktplaats voor de bedoeïenen ontwikkelde. Toen de Israëli’s het in 1948 veroverden, telde het woestijndorp slechts 2.000 inwoners. Er is nu veel te zien, zoals de uit de Turkse tijd stammende en gerestaureerde ‘put van Abraham’.

Ook het Negev museum, in de verbouwde moskee, met zijn oudheidkundige vondsten, waaronder Byzantijnse mozaïekfragmenten, is de moeite waard. Zo ook de kleurige bedoeïenenmarkt. Vanaf de minaret heb je een prachtig uitzicht over de stad en de aangrenzende Negev.

H.d.B.

+

Voorgaand

Dit is het Land: Caesarea

One thought on “Dit is het Land: Berseba of Beʾer Sheva = Beër Sjeva – Beersheba

  1. Pingback: Dit is het Land: Samaria | Bijbelvorser = Bible Researcher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.