Nieuwe Dode Zeerollen gevonden in Israël

Israëlische archeologen kondigden deze week de ontdekking aan van tientallen nieuwe Dode Zeerollen-fragmenten. Ze zijn gevonden in een woestijnhol en waarschijnlijk weggestoken tijdens een Joodse opstand tegen Rome bijna 1,900 jaar geleden.

De zeldzame vondst betreft tientallen fragmenten van bijbelse teksten van ongeveer 2.000 jaar oud  bieden een zeldzaam venster in de geschiedenis van Judaisme en het vroege Christelijke leven.

De vondsten zijn gedaan door het Israëlische antiquiteitenautoriteit (IAA) in de Woestijn van Judea, bij de Dode Zee op de Westelijke Jordaanoever.

Om de nieuwe ontdekking te maken, stroomden archeologen een steile klif in de Grot van verschrikkingen – zo genoemd naar de tientallen menselijke overblijfselen die er binnen te vinden zijn. Maar hoewel de geschiedenis van de grot zo donker is als de naam al impliceert, hebben gravers beschreven wat ze binnenin vonden als “tussen hemel en aarde.”

De teksten zijn onderdeel van een Griekse vertaling van de kleine profeten. Daarnaast vonden onderzoekers uit hetzelfde gebied een mand van ongeveer 10.500 jaar oud en een gemummificeerd lichaam van ongeveer 6.000 jaar oud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.