Dit is het Land: De Karmel

Karmelgebergte (Israël)

Karmelgebergte is een gebergte in het noordwesten van Israël van circa 500 meter hoogte, tussen Haifa en Samaria. Het gebergte strekt zich uit van de stad Haifa aan de Middellandse Zee tot het zuidoostelijk overloopt in de bergen van Samaria, in de buurt van Jenin. De heuvels van Samaria waarin het Karmelgebergte uitloopt worden ook wel tot het Karmelgebergte gerekend.

Haifa Shrine and Port.jpg

Baai aan de Middellandse Zee met het Karmelgebergte, met als havenstad en badplaats in Noord-Israël Haifa (Chej-fa)

Haifa (de toegangspoort tot Israël) is gelegen aan de gelijknamige baai aan de Middellandse Zee en heeft een grote haven. Het is de derde stad van het land met ± 290.000 inwoners, en is in drie slingerende gordels tegen de hellingen van het Karmel (boomgaard/wijngaard) gebergte gebouwd.
De moderne stad breidt zichsteeds verder over de bergen uit. De gebouwen op de 500 meter hoge kam, gekroond door een hoge slanke toren, zijn ontworpen door de beroemde Duits-Braziliaanse architect Oskar Niemeyer. Er is een universiteit en de belangrijkste Technische Hogeschool van Israël, met duizenden studenten. Deze TH is in het hoogste gelegen deel van de stad gebouwd. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de baai richting Akko, dat ±15 km ten noorden daarvan ligt op de bergen van opper Galilea.
Ten zuidoosten meandert de beek Kison. Deze stroomt vanaf het Taborgebergte naar de Middellandse Zee, door de vlakte van Jizreël, langs de 20 km lange en 8 tot 10 km brede bergrug, die naar het westen toe geleidelijk hoger wordt (tot 552 m) en dan binnen het stedelijke gebied van Haifa steil naar de zee afdaalt.

De vlakte van Jizreël ook wel de Jizreëlvallei genoemd

De naam Haifa komt het eerst voor in de Talmoed (3e eeuw). Misschien is die ontstaan uit ‘Hof Jafee’ wat mooie kust betekent. Ten tijde van Koning Achab en de profeet Elia waren er waarschijnlijk moerassen langs de beek gelegen. Hier riep Elia (zijn naam betekent: mijn God is Jahwe) het volk Israël bijeen, met de Baäl-priesters. In een treffende beeldspraak vergeleek hij het volk Israël met een vogel die op een tak balanceert: bij een gaffel aarzelt hij hoe hij verder zal gaan, hij heeft één poot op de linker- en één poot op de rechter-steel van de gaffel en dat maakt een dwaze indruk. Zo ging Israël mank aan beide kanten (1 Kon. 18:21), omdat het geen keus kon maken tussen het dienen van Jahwe en Baäl.

Ook wij hebben te kiezen!!

Want de aantrekkingskracht van de Baälcultus lag in het menselijk verlangen naar materiële voorspoed en naar bevrediging van het driftleven, zodat Elia’s getuigenis op de Karmel nog steeds actueel is.

H.d.B.

+

Voorgaande

Dit is het Land: de Berg Tabor

Dit is het Land: Samaria

One thought on “Dit is het Land: De Karmel

  1. Pingback: Dit is het Land: De bron Charod | Bijbelvorser = Bible Researcher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.