Dit is het Land: Nazareth

Bijbelse landstreken, steden en dorpen, toen en nu

Nazareth

(Hebreeuws: נצרת – Natsrat of Naẕerat, Arabisch: الناصرة – Elnasrat, an-Nāṣira) stad in Israël en het centrum van de enige hoofdzakelijk Arabische agglomeratie in het land. De plaats ligt in het noorden van Israël, in Centraal Laag-Galilea.

In het Nieuwe Testament wordt Nazareth geassocieerd met Jezus als zijn jeugdverblijf, en waar hij in zijn synagoge predikte, waarbij zijn predeking leidde tot zijn afwijzing door zijn medesteden. De stad is nu een centrum van de christelijke bedevaart.

Bv

°°°

Nazareth is altijd een onbeduidend stadje in Galilea geweest. Toch ligt het vrij strategisch in een gebied, dat zo’n belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Israël. Vanaf de zuidelijkste hellingen van het Libanongebergte loopt een bekken van noordoost naar zuid-west. Het westelijk deel van dit bekken is nog altijd 500meter hoog, en daarvandaan kun je wel 50 kilometer ver kijken.

Kaart van de Decapolis met de ligging van Scythopolis (Griekse naam voor Beet She’an).

Van de Jordaan-vallei met de bergen van Gilead in het Oosten, via de vlakte van Jizreël – waar zoveel slagen werden gevoerd – afgesloten door de bergen en heuvels van Beth-San, Tabor (553 m), Gilboa en Megiddo, in het Zuiden, naar het Karmel gebergte in het Westen. Zelf ligt Nazareth wat verscholen in een kom tussen heuvels. Maar in de tijd van Jezus kon je, vanaf het hoogste punt van de helling waarop het stadje is gebouwd, drukke militaire en handelswegen zien. Die wegen liepen naar Damascus in het noorden, de oversteekplaatsen van de Jordaan in het oosten, Samaria en Jeruzalem en verder naar Egypte in het zuiden, en de Middellandse Zee in het westen.

De bron van de heilige Maria in Nazareth (2005)

De bron van de ‘heilige Maria’ in Nazareth (2005)

Jozef en Maria woonden in Nazareth. Na de geboorte van Jezus in Bethlehem, en hun vlucht naar Egypte, keerden zij na enkele jaren terug naar Nazareth. Daar bracht Jezus zijn kinderjaren door, kreeg hij thuis en in de synagoge zijn godsdienstige opleiding, en werkte hij in de timmermanswerkplaats van zijn vader. Na de dood van Jozef was hij verantwoordelijk voor het levensonderhoud van Maria en zijn halfbroers en zussen. Later verhuisde hij naar Kapernaüm [uitg.n.: een nederzetting aan de oever van het Meer van Tiberias.]

Aan het begin van zijn predikingswerk sprak Jezus eens in de synagoge in Nazareth. Wat hij zei viel niet in goede aarde bij de inwoners. Lucas vertelt dat zij opstonden en hem de stad uitsleepten, om hem van de hoogste plek naar beneden te gooien. Maar zij slaagden daar niet in, want Jezus liep tussen hen door terug en vertrok om (waarschijnlijk) nooit meer terug te keren. Jezus is altijd bekend gebleven als de Nazarener, en het stadje dankt haar bekendheid eigenlijk alleen aan deze bekende inwoner.

H.d.B.

Huizen in Nazareth bij zonsondergang

Huizen in Nazareth bij zonsondergang

+

Voorgaande:

Dit is het Land: En Gedi

Dit is het Land: Joppe/Jaffa

Dit is het Land: Het meer van Galilea

Megiddo en de Vlakte van Jizreël

One thought on “Dit is het Land: Nazareth

  1. Pingback: Uit het land van Nazareth | Bijbelvorser = Bible Researcher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.