Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België

Voorschokken

Na de schok van een meer dan anderhalf uur geduurd hebbend vuursalvo op het zomerkamp van de Noorse socialistische partij, op het eiland Utøya, plus een bomaanlag in Oslo, tezamen goed voor 92 doden, en na de aanslag op een regeringsgebouw in het Amerikaanse Oklahoma City waarbij 168 doden vielen, mocht Frankrijk nu ter beurt vallen tijdens het afgelopen weekend.

Hoofdschok en uitbarsting

Weer eens werd de wereld geschokt door moordzuchtige fanatiekelingen. enkele jihadistische heethoofden sloegen er in op zeer korte tijd 130 mensen te doden, waaronder drie Belgen, en 352 gewonden, waarvan er nog 98 in kritieke toestand.

• 89 mensen omgekomen in concertzaal Bataclan
• 7 aanvallers zijn dood, van wie 6 zichzelf hebben opgeblazen met een bommengordel
• Twee van de daders hadden de Franse nationaliteit, maar woonden in België
• Hollande: IS is verantwoordelijk voor de aanslagen, die vanuit het buitenland georganiseerd werden met hulp van in Frankrijk
• IS roept moslims op meer aanslagen te plegen

Vorig weekend begon de verschrikking op vrijdag avond om 21u20 voor poort D van het Stade de France, waar de Franse president François Hollande de vriendschappelijke voetbalmatch tussen Frankrijk en Duitsland bijwoonde. Al gauw wist de entourage van de president dat er iets zeer ernstig aan de hand was, nadat de eerste meldingen binnen kwamen van schoten vanuit de bar Le Carillon en aan het restaurant Le Petit Cambodge, in het 10de arrondissement – niet ver van de Place de la Republique en na tien minuten een tweede bom ontploffing, opnieuw door een zelfmoordterrorist met een bomvest.

Een paar honderd meter verwijderd van de concertzaal Bataclan volgt om 21u32 de volgende schietpartij plaats in de Rue de la Fontaine-au-Roi vlakbij de Avenue de la République in het 11de arrondissement. Vier minuten later worden in de rue de Charonne 19 mensen doodgeschoten op het terras van café La Belle Equipe, opnieuw door daders in een zwarte Seat. Twee minuten later worden er gelukkig door een zelfmoordterrorist op de Boulevard Voltaire geen slachtoffers gemaakt wanneer hij zichzelf opblaast in een café. Ietsje verder echter vallen de meeste slachtoffers. De zwaarste aanslag vindt namelijk plaats in concertzaal Bataclan, waar de Amerikaanse band ‘Eagles of Death Metal‘ optreedt voor 1.500 toeschouwers. Verschillende gewapende en ongemaskerde mannen komen aan in een zwarte Polo met Belgische nummerplaat en openen het vuur, terwijl ze volgens getuigen ‘Allah Akbar‘ roepen en Syrië en Irak vermelden. Er worden aanwezigen gegijzeld, terwijl de terroristen zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken.

Na een derde zelfmoordterrorist  die zijn bomgordel laat ontploffen aan het Stade de France, opnieuw zonder slachtoffers, weet men duidelijk dat er een hoge graad van alarm moet geslagen worden en kondigt President François Hollande om middernacht de noodtoestand af in heel Frankrijk en laat de grenzen controleren. Hij vraagt ook militaire versterking om nieuwe aanslagen te voorkomen. De Parijzenaars worden door de politie en de burgemeester intussen opgeroepen om binnen te blijven. Vijf metrolijnen die door de getroffen wijken lopen, worden stil gelegd. Ook het busverkeer wordt onderbroken.

Slagen van de kruisvaarders voor het geloof

variant van de IS-vlag met het sjahada

Variant van de IS-vlag met uitroep voor de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), in het westen Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) of kortweg Islamitische Staat (IS) Da’isj of Daesh. De vlag van een militie van jihadi en salafisten en naar eigen zeggen een kalifaat en islamitische staat die geleid wordt door soennitische Arabieren uit Irak en Syrië. In 2015 heeft IS de controle over grondgebied waar meer dan tien miljoen mensen leven,in Irak, Syrië, Libië en Nigeria. De groepering is echter ook actief in andere delen van de wereld, waaronder Zuidoost-Azië.

Waar men voor vreesde wordt bevestigd in de opeising van de de aanslag door IS. Zij zijn trots op hun manschappen die zelf uit het West Europa komen en trotse soldaten zijn

“van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs

luidt de mededeling.

“Minstens 200 ‘kruisvaarders‘ zijn gedood.”

Eerder waren al ongedateerde video’s opgedoken waarin IS moslims oproepen om meer aanslagen te plegen in Frankrijk en andere landen in het “vervloekte Europa“. Ook na de aanslagen krijgen wij nog meerdere video’s zien waarbij IS de verantwoording oproept voor haar “gewettigde daden”.  alsook verschijnen er nog meer oproepen om ten strijde te trekken tegen de “ongelovigen“.

“Jullie worden inderdaad bevolen om de ongelovigen aan te vallen, waar je ze ook vindt. Waar wachten jullie op? Er zijn wapens en voertuigen beschikbaar en doelen klaar om getroffen te worden”

scandeert een militant van IS, geflankeerd door andere IS-strijders, in een video.

 “Er is zelfs gif beschikbaar, dus vergiftig het water en het eten van op zijn minst één vijand van Allah.”

Gif voor en in de maatschappij

English: Road sign in Syria indicating directi...

Bewegwijzering in Syrië enkel nog naar plaatsen waar geweld heerst, Homs, Palmyra en Irak (Foto credit: Wikipedia)

De islamitische strijders hebben de voorgaande jaren voldoende materiaal kunnen veroveren, dat achtergebleven was in Irak en Syrië of dat zij konden veroveren van de verslagen gevechtseenheden. Het kan volgens de geheime diensten gerust zijn dat de IS-strijders zenuwgas zouden kunnen inzetten tegen het Westen.

Zij dreigen met gifgas en zijn zelf een zeer ernstig gif dat zich makkelijk onzichtbaar over onze westerse maatschappij heeft verdeeld. Heel wat jongeren die hier in België zijn geboren hebben zich aangetrokken gevoeld door wat er in het Midden Oosten afspeelde en zagen er niet tegen op om naar Syrië te trekken.

Erkenning

Heel wat Belgische jongeren zijn ook geradicaliseerd. Dit komt grotendeels ook door toedoen van de Belgen zelf die die jongeren blijven stigmatiseren als Marokkanen of Turken, maar hen geen Belgisch burgerschap gunnen, ook al zijn zij  Belg van geboorte en nationaliteit. Nergens blijken zij thuis te zijn. Overal worden zij beschouwd als vreemdelingen. (Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België bevatten grote groepen mensen van Marokkaanse komaf.)

Een mens wil graag erkend worden en wil zich als een volwaardig persoon in de maatschappij voelen. Het Westen lijkt voor vele allochtonen en voor tweede en derde generatie inwijkelingen een onmogelijke vestigingsplaats te zijn zolang het christendom en atheïsten er de plak zwaaien.

Binnen de soennitische islam vindt men de meeste moslims in Europa overwegend hanafiet. Van hen werd gedacht dat er voor de individuele moslim geen geloofsplicht zou zijn om aan een aanvalsoorlog deel te nemen. Maar in onze  contreien kwamen meer garage moskeeën alsook enkele groter moskeeën waar toch een oproep werd gedaan om het Islamitisch geloof te verdedigen, zelfs als het moest met het opnemen van wapens.

Hierbij kwam ook dat bepaalde Imams opriepen om zich ook te verzetten tegen diegenen die tegen de geestelijke leiding (de imam) van het land opstaan, ook als het moslims zijn (bijvoorbeeld afvalligen), en tegen diegenen die een oorlog beginnen tegen moslims. Met de toestroom van vluchtelingen naar Europa kwam er een verhoogde reactie tegen Moslims wat olie op het vuur deed belanden.

Verspreiding van moslims over de wereld per land

 

 

+

Voorgaand: Fundamentalisme en religie #1 Noorwegen

Vervolg: Fundamentalisme en religie #3 Vluchtelingen en racisme

++

Aanvullende lectuur:

 1. Islamofobie
 2. Virussen van onze maatschappij
 3. Toffe persoon van het jaar 2011
 4. Moslims, Christenen en Gratis Heilige Boeken
 5. Eerste moslim-mensenrechtencommissie start deze maand
 6. Wie of welke generatie verantwoordelijk
 7. Wanneer de jongere oor kreeg voor Arabische klanken
 8. Wat betreft Wees de beste…
 9. Volgens vele Belgen over tien jaar in de problemen door te soepele asiel opnamen vandaag
 10. Antwerpse tien dagen moslima voor sociaal experiment
 11. Is Islamfobie uitgevonden door fundamentalistische regimes
 12. Marx, het Volk, Religie, Christendom en verwrongen ideeën
 13. Nieuwkomers, nieuwelingen, immigranten, allochtonen en import
 14. Sharia een kwaad voor Islam
 15. 15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium
 16. Wat heeft zovelen ertoe gebracht naar Duitsland te willen emigreren
 17. Koran tegenover veel oudere Heilige Geschriften
 18. Ongelezen bestseller
 19. Wat betreft On religion and science
 20. Onze God ook deze van de moslims
 21. Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 1-7 Hulp van God onze Schepper
 22. Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 4-7 Barmhartige Heer van de Schepping om ons de juiste weg te tonen

+++

Verdere lezing

 1. Toeval
 2. Aanslag
 3. Le Bataclan is allang doelwit
 4. Aanslagen
 5. Frankrijk is oorlog verklaard
 6. Aanslagen Parijs 13/11: De eerste Hollandse getuigen
 7. Parijs, de morning after 13/11/2015
 8. Hebben we beeld?
 9. Mega Mindy
 10. Als het golft dan golft het goed
 11. Aanslag was geen verrassing
 12. Blauw – Wit – Rood
 13. La Douleur
 14. Niet relevant
 15. want ik moet rouwen
 16. Wat Rutte doet, Kan niet
 17. Eigen Volk Eerst
 18. The sharpen­ing of contradictions
 19. Islamofobie is contraproduktief
 20. Onder­scheid maken – een repliek op Ayaan Hirsi Ali
 21. A tous mes amis
 22. Je komt al gauw bij onderwijs uit
 23. Waarom jihadi’s niet onze eigen schuld zijn
 24. Paris
 25. Je Suis ISIS
 26. Sparkling Tour Eiffel
 27. Paris attacks: Where did it happen?
 28. Bataclan Concert hall in Paris: the who, where and what
 29. Binfikir -interview: Göçün yapısı değişti ve demokrasinin de buna göre yeniden şekillenmesi gerekir

+++

17 thoughts on “Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België

 1. Pingback: Fundamentalisme en religie #3 Vluchtelingen en racisme | Bijbelvorser = Bible Researcher

 2. Pingback: Fundamentalisme en religie #4 Verdrukking | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Fundamentalisme en religie #5 Verguisde Koran | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: Fundamentalisme en religie #6 Versplintering | Bijbelvorser = Bible Researcher

 5. Pingback: Waarom doen we niets aan de oorzaak? | From guestwriters

 6. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 7. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 8. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 9. Pingback: Vluchten naar een hoopvolle toekomst | From guestwriters

 10. Pingback: Migratie en veiligheid even geherformuleerd | From guestwriters

 11. Pingback: Het failliet van de war on terror | From guestwriters

 12. Pingback: Islamofobie is contraproduktief | From guestwriters

 13. Pingback: Angst voor ouderwetse regels en verlies van christenen | Stepping Toes

 14. Pingback: Een eerste vraag: Waarom leven wij – Questiontime – Vragenuurtje

 15. Pingback: Politici handig gebruik makend van immigranten en jihad angst | From guestwriters

 16. Pingback: De haat van IS voor Christenen | From guestwriters

 17. Pingback: Gewetensbezwaar en het weigeren in dienst te gaan – Some View on the World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.