Fundamentalisme en religie #1 Noorwegen

Uit ons Multiply archief: Jul 27, ’11

De verschrikkelijke gebeurtenis in Noorwegen brengt ons weer aan het denken hoe de menselijke geest tot zulke verschrikkelijke daden komt.

Op zaterdag 23 juli 2011 schreven de kranten: In Noorwegen heeft de politie al 92 doden geteld na de dubbele aanslag vrijdag in en om Oslo. In de hoofdstad zelf ontplofte een bom, waarbij 7 doden vielen. Later vielen er 85 doden bij een schietpartij op het eiland Utøya. Een verdachte van de aanslagen is opgepakt. Hij is de hele nacht verhoord.

Weer eens krijgen wij iemand te zien die toch zo normaal leek maar overgaat tot het worden van een massa moordenaar van 76 mensen. Als voedingsbodem kunnen wij een verscheurd gezin aantreffen met een man die getrokken wordt door de nood aan aandacht en affectie en vol frustratie zit met anderen die wel een plaats krijgen in de maatschappij waarbij hij niet lijkt in te passen.

Breivik sprak met zijn moeder vol trots over het boek dat hij aan het schrijven was. Als enig normaal mens sprak hij over politiek maar gaf nooit een teken van Islam haat volgens  zijn moeder Oevermo.

Nochtans ademt zijn manifest een sfeer uit waar wij zeer oplettend moeten voor zijn.

De Scandinavische landen met Italië hebben in de jaren 30 en 40 hun sympathieën voor het fascisme en Nazisme niet weggestoken. De Noorse landen brachten in de na-oorlogse periode verscheidene Nazistische happenings.

Waar meer andere volkeren een land binnenstromen kan men steeds een weerstand tegen de indringers zien, vooral als deze zich niet gaan aanpassen aan hun nieuwe woonomgeving.

Over de gehele westerse wereld is er de laatste jaren een islamofobie aan het groeien. Wij moeten alert zijn voor de evolutie van bepaalde ideeën en het gebruik van bepaalde voorvallen om een bepaalde beweging meer support te geven.

Het zijn niet enkel Islamitische fundamentalisten waar men bang voor moet zijn. Men moet ook op de hoede zijn voor Christen fundamentalisten.

+

Lees hier meer over op:

+++

Verdere lectuur:

14 thoughts on “Fundamentalisme en religie #1 Noorwegen

  1. Pingback: Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België | Bijbelvorser = Bible Researcher

  2. Pingback: Fundamentalisme en religie #3 Vluchtelingen en racisme | Bijbelvorser = Bible Researcher

  3. Pingback: Fundamentalisme en religie #4 Verdrukking | Bijbelvorser = Bible Researcher

  4. Pingback: Fundamentalisme en religie #5 Verguisde Koran | Bijbelvorser = Bible Researcher

  5. Pingback: Fundamentalisme en religie #6 Versplintering | Bijbelvorser = Bible Researcher

  6. Pingback: Waarom doen we niets aan de oorzaak? | From guestwriters

  7. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  8. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  9. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

  10. Pingback: Vluchten naar een hoopvolle toekomst | From guestwriters

  11. Pingback: Zingen over moeilijkheden en lijden ook noodzakelijk in kerkgemeenschap | From guestwriters

  12. Pingback: Een leven terug onder taliban | From guestwriters

  13. Pingback: Bestaat er iets als Christelijk fundamentalisme | Bijbelvorser = Bible Researcher

  14. Pingback: Niet “de Moslims” maar de fundamentalisten zijn een probleem | From guestwriters

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.